Dutch (nl-NL)
French (fr-FR)
Dutch (nl-NL)
English (en-GB)

Wie zijn we

Patricia

“Ik leerde Dirk in 1990 kennen. Het was direct duidelijk dat we naast een gezin samen ook een bedrijf zouden starten. Eén plantje of het hele bedrijf, het is eigenlijk hetzelfde: je moet er elke dag 100% voor gaan, erin geloven, eraan werken. Alleen zo groeit het. Enkele jaren geleden groeide hier dan een nieuw plan, weer een plan met planten, maar wel met wijnstokken deze keer. Dat Ravenstein van moeder natuur alle troeven van een ideaal wijndomein meekreeg, dat kan geen toeval zijn.”

Dirk

“Dit is de hoeve waar ik ben geboren en getogen. Mijn ouders hielden hier een melkveebedrijf. Zelf had ik het altijd meer voor planten. Na de tuinbouwschool heb ik hier samen met Patricia eerst Bloemisterij Talpe opgericht. Na 25 jaar samen hard werken, vonden we het tijd voor een compromis tussen onze stiel en het goede leven. Daar is dus het idee van Wijndomein Ravenstein uit gegroeid, uit goesting dus. Maar goesting is niet genoeg, ik heb me grondig voorbereid en werd gediplomeerd wijnbouwer-wijnmaker. In 2017 hebben we dan de eerste wijnstokken in de grond gestoken.”

Historiek

Ravenstein, een domein met een geschiedenis

Wijndomein Ravenstein is een vroegere heerlijkheid – een landgoed met een titel en bepaalde rechten. Al in de 15e eeuw was er sprake van ‘De Heerlijkheid Ravenstein’. De heer Adolf van Kleef (°28/06/1425 - +18/09/1492), Heer van Ravenstein en Wijnendale, Edelman en staatsman uit de Nederlanden, legeraanvoerder en stadhouder-generaal in dienst van de Bourgondische hertogen en ridder van het Gulden Vlies heerste er.

In 1453 huwde hij met Beatrix van Portugal (1435-1462), dochter van koning Peter van Portugal. Als weduwnaar hertrouwde Adolf van Kleef in 1470 met Anna van Bourgondië (1435+1508), dochter van hertog Filips de Goede. Hun zoon, Philips van Kleef (1456), Heer van Ravenstein en Wijnendale, was militair opperbevelhebber van Frans-Vlaanderen. Hij huwde in 1485 met Francisca van Luxemburg.

Vanaf 1528 was de hofstede van Ravenstein in handen van de familie De Hane.

Op 6 mei 1618 wordt de hoeve eigendom van Mailliaert Pardoen Sr. Ze gaat later over naar de kinderen. Nog later wordt het echtpaar Pieter Six en Jeanne de Man eigenaar. Na hen blijft de hoeve nog vele jaren in de familie: rond 1682 blijkt ze in handen te zijn van Jacques Six, in 1749 behoort de hoeve Joannes Baptiste Six toe en vanaf 1781 aan Antoine-Grysole Six.

Omstreeks 1840 staat de hofstede ingetekend op naam van de weduwe Martin Berten. Na 1900 vinden we hier de familie Dumont-Wijckhuyse. Na WO1, op 16 maart 1920, vestigt Kamiel Talpe zich op de hofstede Ravenstein.

In 1983 is de familie Talpe-Deneut eigenaar-bewoner. Ondertussen zijn wij, Dirk Talpe en Patricia Lenoir, al de vierde generatie Talpes die zich op de hoeve vestigt. Wat een melkveebedrijf was, hebben wij omgebouwd tot bloemisterij. En nu richten wij ons volop op de wijnbouw. De ligging, de grond, de helling ... Ravenstein heeft als wijndomein zijn nieuwe bestemming gevonden. En wij ook. Wij hopen daar zoveel mogelijk mensen van te laten meegenieten.